Soykırımın başladığı ilk 3 ayda Filistinlilerin doğumda beklenen yaşam süresi 11.5 yıl kısaldı!
Doğumda beklenen yaşam süresi, bir toplumun sağlık ve refah düzeyini gösteren en önemli göstergelerinden biridir.
İsrail’in Gazze’de Ekim 2023’te başlattığı soykırım saldırısının ilk 3 ayında Filistin’de doğumda beklenen yaşam süresi 76.7’den 65.2 yıla düşerek 11.5 yıl kısaldı!
Bu haliyle Filistin’de beklenen yaşam süresi İsrail’e göre 17.2 yıl daha kısa.
İki topluluk arasındaki bu fark, Apartheid Güney Afrika’daki beyazlar ve siyahların yaşam süreleri arasındaki farktan daha fazla. Güney Afrika’da 1980’de bu fark 15 yıl idi.
Modern insanlık tarihinde, beklenen yaşam süresinin bu kadar hızlı bir şekilde azaldığı başka bir dönem bulunmuyor.
Filistin’i yeniden inşa etmek ve Filistin halkının beklenen yaşam süresini soykırım öncesi oranlara çıkarmak ise yıllar süren yoğun bir çaba gerektirecektir.
İsrail Filistinlilere yalnızca mermilerle, bombalarla soykırım uygulamıyor aynı zamanda soykırımın çökerttiği insani yardım sevkiyatı, sağlık altyapısı ve kamusal sağlık sisteminin sonucu olarak ortaya çıkan açlık ve hastalıklarla da uyguluyor.
Soykırımın başlamasının üzerinden bir buçuk yıldan fazla süre geçtiği düşünüldüğünde, soykırımın yalnızca ilk 3 ayında Filistinlilerin beklenen yaşam süresi 11.5 yıl kısalmışken, şu an ne durumda olduğunu hesaplamak da hayal etmek de güç…
*Haber kaynağı olarak Tricontinental: Institute for Social Research kullanılmıştır.
Orijinal makale için: https://thetricontinental.org/newsletterissue/life-expectancy-falls-in-gaza/
Dünyanın gözleri önünde bebekler açlıktan ölüyor!
Mayıs ayı içinde Gazze’de 5000 çocuk malnütrisyon (yetersiz beslenme) tanısı aldı. El-Nasır Hastanesi Pediatri Bölümü Direktörü Dr. Ahmet El Farah, Gazze’de bebek maması kalmaması sebebiyle özellikle prematüre bebekler olmak üzere tüm bebeklerin ölüm riski ile karşı karşıya olduğunu ve kısa bir süre içinde toplu bebek ölümlerinin görüleceğini açıkladı.
Başta açlık ve stres gibi sebeplerle annelerin bebeklerini emziremez hale getirildiği Gazze’yi dünyaya bağlayan sınır kapılarını 2 Mart’tan bu yana kapatan İsrail rejimi, yardım tırlarının girişine izin vermiyor.
Çok geç olmadan İsrail’in, kuşatma altındaki Gazze’ye başta bebek mamaları olmak üzere tüm tıbbi malzeme ve insani ihtiyaçların girişine izin vermesi için hükümetler ve uluslararası kamuoyu baskı oluşturulmalıdır!