Yönerge
İstanbul Tabip Odası Filistin'le Dayanışma Çalışma Grubu
AMAÇ:
Madde 1: Bu yönerge, İstanbul Tabip Odası’nda kurulmuş olan “Filistin ile Dayanışma Çalışma Grubu (FDÇG)’nun görev ve çalışma alanlarını, çalışma ilkelerini, yöntemlerini belirler.
TANIMLAR:
Madde 2: Bu metinde geçen
Oda; İstanbul Tabip Odası’dır.
Çalışma Grubu; FDÇG’dir.
Yürütme Kurulu; Çalışma Grubu’nun yönetimini üstlenen, etkinlikleri planlayan, uygulayan ve oda Yönetim Kurulu’na karşı sorumlu olan kuruldur.
Alt Kurul; Gerekli görülen hallerde Çalışma Grubu’nun içinden oluşturulan yapıdır.
Görev Grubu; Çalışma Grubu’nun sorumlu olduğu özellikli bir alandan (Uluslararası örgütlerle ilişkiler, sosyal medya, web sayfası vb.) sorumlu, o alana dair Çalışma Grubu’nun onayıyla faaliyet yürüten grup.
FDÇG’NİN AMAÇLARI:
Madde 3: Çalışma Grubu’nun temel ilkesi Filistin halkının tarihsel haklı ve meşru mücadelesini desteklemeyi, maruz kaldığı baskılara ve zulme karşı durmayı görev bilmektir. Bu amaçla oda yönetimi ve diğer komisyonlarla eşgüdüm içinde;
- Filistin meselesinin tarihi, bulunduğumuz coğrafya ve dünya siyaseti açısından önemi vb. konularında oda üyelerini bilgilendirmek için faaliyetler düzenlemek, yazılı ve gerekirse görsel materyaller hazırlamak,
- Filistin halkının yaşadığı her yerde, Gazze’de, Batı Şeria’da, mülteci kamplarında ve diasporada (Türkiye dâhil) sağlığa erişim imkânını destekleyecek çalışmaları koordine etmek,
- Başta hekimler olmak üzere Filistinli sağlık çalışanları ile dayanışma ağlarının örülmesi için faaliyet yürütmek,
- Filistinli sağlık kuruluşlarına destek sunulması için gerekli kampanya ve organizasyonları düzenlemek üzere çalışmalar planlamak, koordine etmek ve yürütmek,
- Bu belirtilen konularda ülke içinde diğer tabip odaları, mümkün olduğu koşullarda da uluslararası alanda tabip odaları/birlikleri, sağlık örgütleri vb. ile birlikte Filistin ile dayanışma konusunda eşgüdüm içinde çalışmalar yürütmektir.
FDÇG ÇALIŞMA ve YAPILANMA BİÇİMİ
Madde 4: Çalışma Grubu gönüllülük temelinde çalışır. Çalışma Grubu iç işleyişinde özerk, amaçlarına yönelik çalışmalarında oda yönetim kuruluna ve diğer üyelere karşı sorumludur.
Çalışma Grubu’nda alınacak kararlarda oy birliği esastır. Oy birliğiyle alınamayan kararlarda oy çokluğu gözetilir. Ancak oylama ile alınacak kararlarda son 1 (bir) yıl içinde en az 2 (iki)
Çalışma Grubu toplantısına katılma şartı aranır.
a) Üyelik: Çalışma Grubu, odanın üyelerinden oluşur. Oda üyesi olmayan kişiler de yalnızca bir yürütme kurulu üyesince davet edildikleri takdirde toplantılara katılabilirler, ancak Çalışma Grubu üyesi olamazlar, karar oylamalarına katılamazlar, Çalışma Grubu’nu ve odayı temsil edemezler.
b) Yürütme Kurulu: Oda üyelerinden beş kişi üye olarak seçilir. Seçimler yılda bir kez, Nisan ayı sonundaki FDÇG toplantısında, o yıl İstanbul Tabip Odası seçimleri var ise seçimden sonraki FDÇG toplantısında yapılır ve FDÇG üyelerinin toplantıda var olan üye sayısının yarıdan bir fazlasının sağlanması ile seçilirler. Kurul kendi içinde bir başkan, bir de sekreter belirler. Çalışma Grubu başkanının ve sekreterinin görev ve sorumluluklarını Çalışma Grubu yürütme kurulu belirler.
c) Çalışma Grubu toplantıları katılıma açık toplantılardır. Çalışma Grubu en az iki ayda 1 kez (yüz yüze veya grup kararıyla çevrim içi) toplanır, toplantı sıklık sayısını ve yüz yüze olacaksa yerini Çalışma Grubu üyeleri belirler.
d) Karar mekanizması: Çalışma Grubu’nu ilgilendiren tüm kararlar Çalışma Grubu toplantılarında ve/veya yürütme kurulu toplantılarında öncelikle uzlaşım, uzlaşım olmadığında çoğunluk desteğiyle alınır. Karar alımında herhangi bir üyenin istemiyle oylamaya geçilebilir. Kararlar Çalışma Grubu karar defterine geçirilir.
e) Çalışma Grubu içerisinde bir araya gelen üç veya daha fazla kişi tarafından gerek görülen durumlarda belirli alanlarda çalışmak için alt kurullar oluşturulabilir.
Alt kurullar aldıkları kararları FDÇG toplantısına getirebilirler. Alt kurul tarafından getirilen karar FDÇG tarafından uygun görüldüğü takdirde Oda Yönetim Kurulu’na iletilecektir. Alt kurul tarafından getirilen karar FDÇG tarafından uygun görülmediği takdirde Oda Yönetim Kurulu’na iletilmeyecek; bu durumda alt kurula iade edilecektir. İlgili alt kurul kendi içinde durumu yeniden değerlendirecek; önerilen değişiklikleri yaparak ilgili kararı yeniden FDÇG tarafından son şekliyle yeniden tartışılmak üzere getirebilecektir. İlgili alt kurul, ilgili kararı hiçbir değişikliğe uğramaksızın aynı şekilde FDÇG’ye yeniden getirdiği takdirde, konunun çözümü Oda Yönetim Kurulu’na bırakılacaktır.
f) Çalışma Grubu tarafından gerek görülen durumlarda belirli bir faaliyeti gerçekleştirmek için kendi içinde görev grupları oluşturulabilir. Görev grupları, söz konusu çalışma bittiğinde kendiliğinden dağılırlar.
YÜRÜRLÜK ve FESİH:
Madde 5: Bu yönerge oda yönetim kurulu tarafından onaylandığı tarihten başlayarak yürürlüğe girer. İptali Çalışma Grubu üyelerinin çoğunluğu ile olur. Oda yönetim kurulu bu yönergede uygun bulmadığı konuları FDÇG Yürütmesine yazılı olarak bildirir ve düzeltme için süre tanır. Oda yönetim kurulu Çalışma Grubu’nun vereceği yanıtı kabul etmemesi veya tanınan süreye rağmen sorunun çözülmemesi halinde bu yönergeyi feshedebilir ve Çalışma Grubu’ndan yeni bir yönerge oluşturulmasını isteyebilir.